Bontsoorten

1. Bisam
Bisam is de handelsnaam voor bont van de muskusrat. Uit Canada, Rusland en de Verenigde Staten. Bisamrug is donkerbruin. Bisambuik is lichter bruingrijs. Dicht, dik, kort en gelijkmatig soepel bont, lijkt wat op nerts. Normale slijtage bij een voorzichtig gebruik. Nederlandse bisam wordt verhandeld onder de naam Dutch Crown Select Musquash.

2. Chinchilla
Oorspronkelijk uit het Andesgebergte, tegenwoordig gekweekt. Uit Europa, Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Behoort tot de muisachtigen, Zacht, dicht, halflang haar. Grijsblauw van kleur met zwarte en bruine haartoppen. Chinchilla heeft geen onderwol en is daardoor zeer licht van gewicht. Veel gebruikt voor kragen en andere garneringen.

3. Konijn
Uit Europa, Australië en China. Verhaart van nature. Geschoren konijn is sterker dan langharig. Onder vele benamingen bekend. Afhankelijk van de kleur en de bewerking kunt u konijn aantreffen als: Biberette, Barjole, Chinchilla-konijn. Wordt ook vaak met behulp van sjablonen bedrukt in motieven van andere diersoorten.

4. Kalf
Uit Zuid-Amerika en Europa. Kort, sluik, plat op het leer liggend bont met regelmatige structuur in natuurlijke bruin-wit tekening. Dikwijls ook geverfd in modetinten. Het haar is gevoelig voor wrijving. Lijkt op veulen. Leent zich uitstekend voor sportieve modellen.

5. Lam
Vele soorten uit vele landen. Fijn wolhaar, vaak geschoren om de krultekening beter te doen uitkomen. Het Gotlandlam is behoorlijk sterk, is een plattere soort met een kleine krul. Beverlam is glanzend, zonder krul en wordt vaak bedrukt. Toscaans lam is ruig en langharig. Wordt veel gebruikt voor garneringen. Vaak beige, beige/grijs, grijs en bruin, maar ook geverfd in modetinten. Fraai zijn ook Tigrados uit Spanje en Chekiang

6. Nerts
Uit Canada, de Verenigde Staten, Scandinavië, Engeland en Nederland. Behoort tot de edelpelsdieren. Dicht, zijdeachtig, middellang van haar. Sterke bontsoort, zeer fraai en zeer gevarieerd. Gewoonlijk in natuurlijke kleur (donker) bruin. Vele andere tinten zijn door kleurmutaties natuurlijk verkregen. Wordt ook onder de Engels naam ‘mink’ verhandeld.

7. Nutria
Beverrat, oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Tegenwoordig uit Verenigde Staten, Argentinië en Europa. Vol, zacht bont. Heeft wat weg van bever, maar is korter van haar en lichter van gewicht.

8. Opossum
Buidelrat uit Nieuw Zeeland. Middellang, zijdeachtig haar. Van nature beigebruin en grijs. Kan ook rood tot zwartbruin zijn. Wordt vooral gebruikt voor garneringen en daartoe veelvuldig ingekleurd.

9. Persianer
Lamssoort uit Rusland, Zuid-West Afrika en Afghanistan. Kortharig bont met zeer uiteenlopende haarstructuur, variërend van sterk krullend tot platte krul en moiré-typen. Goed draagbare bontsoort in naturel van licht tot donker grijs. In de bruine en zwarte tinten meestal geverfd. Gewicht en soepelheid kan aanmerkelijk verschillen.

10. Sabel
Uit Canada, Rusland en Siberië. Langharig, vol, zeer glanzend, soms goudachtig bont met zijdeachtige kroonharen. De haartoppen van lichtkleurige vellen worden soms donkerder geverfd. Voor mantels, stola’s en colliers.

11. Vos
Komt praktisch uit de hele wereld. Prachtige zeer volle, langharige, zachte vachten. Natuurlijke kleuren zijn zilver, wit, blauw en rood. Voor mantels en garneringen.

12. Wasbeer
Uit Canada en Verenigde Staten. Mooie, sterke, ruig ogende langharige bontsoort met grijze onderwol. Ook in diverse tinten gekleurd. Indien geschoren, meestal in beverkleur geverfd.

Aantal jaren dat bontsoorten gemiddeld meegaan:

  • Bisam: 15 jaar
  • Biberette: 7 jaar
  • Chinchilla: 5 jaar
  • Kalf: 9 jaar
  • Lam: 8 jaar
  • Nerts: 15 jaar
  • Nutria: 10 jaar
  • Opossum: 9 jaar
  • Perianer: 17 jaar
  • Sabel: 10 jaar
  • Vos: 6 jaar
  • Wasbeer: 15 jaar